Hyoho Niten Ichi-ryu

Home / Suomi

Suomi

Tervetuloa

Tervetuloa Hyoho Niten Ichi-ryu -koulukunnan sivustolle. Hyoho Niten Ichi-ryu on perinteinen japanilainen taistelulaji (bugei ryuha), jonka perusti 1600-luvulla kuuluisa miekkailutaidon mestari Shinmen Musashi Fujiwara no Genshin, joka tunnetaan paremmin nimellä Miyamoto Musashi. Tärkeimmät japanilaisten taistelulajien perinneliitot Nihon Kobudo Kyokai ja Nihon Kobudo Shinkokai tunnustavat Hyoho Niten Ichi-ryun oikeutetuksi Musashi-sensein opetusten seuraajaksi. Tämän merkkinä koulukunta saa pitää hallussaan Japanissa kansallisaarteeksi luokiteltua Jisso Enman no Bokuto -puumiekkaa, jota Musashi itse aikanaan käytti.
Hyoho Niten Ichi-ryu on pääosin miekkailukoulukunta, joka keskittyy pitkän miekan, lyhyen miekan sekä kahden miekan käsittelyyn. Näiden lisäksi koulukuntaan kuuluu myös juttejutsua (miekan torjuntaan käytetty ase), bojutsua (sauvatekniikkaa) ja jujutsua (aseetonta taistelua).

Miyamoto Musashi

Miyamoto Musashi on yksi kuuluisimmista japanilaisista miekkamiehistä, mutta hänet tunnetaan myös tekemistään kalligrafioista, maalauksista ja veistoksista. Hänen elämästään on tehty lukuisia kirjoja, elokuvia ja näytelmiä. Tämän seurauksena tiedot hänen elämästään ovat sekoitus faktaa ja fiktiota.
Vuonna 1584 syntynyt Miyamoto Musashi oli vanhempiensa ainoa lapsi. Hänen isänsä Munisai oli kokenut miekan ja juten käyttäjä. Isän oletetaan opettaneen nuoren Musashin käyttämään molempia aseita jo lapsena.
Jo 13-vuotiaana Musashi osallistui ensimmäisen kerran kaksintaisteluun, joita hän otteli elämänsä aikana yli kuusikymmentä. Useimmat kaksintaistelut käytiin kuolemaan saakka ja niissä Musashi hioi miekkailutaitojaan niin pitkälle, että 30-vuotiaana hän voitti aikansa miekkamestarin Sasaki Kojiron. Tällä oli käänteentekevä vaikutus hänen uralleen. Voiton jälkeen Musashi taisteli vain esitelläkseen taitojaan, eikä enää voittaakseen. Hän pohdiskeli syvällisesti harjoittelemisen ja strategian (hyoho) merkitystä ja loi oman Niten Ichi-ryu -nimellä tunnetun miekkailukoulukuntansa.
Ennen kuolemaansa vuonna 1645 Musashi kirjoitti useita teoksia miekkailusta. Näistä tunnetuin on Go Rin no Sho (Viiden renkaan kirja), jonka hän antoi vanhimmille oppilailleen.

Kajiya-soke
Hyoho Niten Ichi-ruyn kahdestoista ja nykyinen päämies on Kajiya Takanori. Hänelle luovutettiin marraskuussa 2013 täysin oppineelle myönnettävä Menkyo Kaiden -tunnustus, koulukunnan päämiehen arvo sekä Musashin käyttämä Jisso Enman no bokuto -puumiekka.
Kajiya soke opettaa sekä Japanissa koulukunnan päädojolla että kansainvälisissä seminaareissa ympäri maailmaa kaikille, jotka haluavat seurata Musashi-sensein opetuksia.
Kuten useimmissa perinteisissä koulukunnissa, päämiehen arvo on siirtynyt aina opettajalta oppilaalle. Alla on listattu kaikki koulukunnan aiemmat päämiehet Musashi-senseistä alkaen.
1 Miyamoto Musashi Fujiwara no Genshin (perustaja) 1584-1645
2 Terao Kyumanosuke Nobuyuki 1621-1688
3 Terao Kyoemon Katsuyuki 1673-1747
4 Yoshida Josetsu Masahiro 1713-1747
5 Santo Hikozaemon Kiyohide 1756-1831
6 Santo Hanbei Kiyoaki 1792-1858
7 Santo Shinjuro Kiyotake 1824-1909
8 Aoki Kikuo Hisakatsu 1886-1969
9 Kiyonaga Tadanao Masazane 1919-1976
10 Imai Masayuki Nobukatsu 1915-2006
11 Iwami Toshio Harukatsu 1948-
12 Kajiya Takanori (current headmaster) 1957-

Jos olet kiinnostunut Hyoho Niten Ichi-ryu kenjutsun harjoittelusta, löydät täältä listauksen kaikista kansallisista harjoitusryhmistä. Huomaa, että toisinaan jotkut saattavat mainostaa opettavansa Hyoho Niten Ichi-ryu kenjutsua, mutta mikäli heitä ei löydy oheisesta listasta, heillä ei ole Kajiya-soken lupaa opettaa.

Join our group on Facebook