Hyoho Niten Ichi-ryu

Home / Nederlands

Nederlands

Welkom op de officiële website van Hyoho Niten Ichi-ryu – een traditionele bugei ryuha beroemd gemaakt door zijn oprichter, de samoerai Shinmen Musashi Fujiwara no Genshin – beter bekend als Miyamoto Musashi.

Hyoho Niten Ichi-ryu

Hyoho niten ichi ryu wordt erkend door zowel de Nihon Kobudo Kyokai als de Nihon Kobudo Shinkokai als de rechtmatige opvolgers van leer Musashi sensei. De oorspronkelijke bokuto (houten zwaard) van Musashi sensei is in het bezit van de school en wordt bij de overdracht van de leiding van de school naar de volgende generatie door gegeven aan de nieuwe hoofdmeester (Soke).

Hyoho Niten Ichi-ryu is vooral een kenjutsu school, in eerste instantie wordt er in het onderricht gefocust op het gebruik van het lange zwaard, het korte zwaard en het gebruik van beidde zwaarden. In aanvulling daar op wordt er ook onderricht gegeven in het gebruik van de lange stok (bo-jutsu), de wapenstok (jute-jutsu) en het ongewapende vechten (yaware of jujutsu).

Miyamoto Musashi

Miyamoto Musashi leefde van 1584 tot 1645 en is misschien wel een van de beroemdste samoerai uit de Japanse geschiedenis. Zijn roem bij het grote publiek is vooral te danken aan een roman geschreven door Eiji Yoshikawa. Een bekende schrijver van historische romans.

Onder historici, krijgskunst liefhebbers en kunstkenner is Musashi beroemd in een geheel andere hoedanigheid. De door Musashi geschreven Gorin no sho, het boek van de vijf ringen, een handleiding voor zijn leerlingen en speciaal geschreven voor de daimyo Hosokawa Tadatoshi wordt eeuwen na het verschijnen nog steeds gelezen voor inspiratie. De kunstwerken die Musashi onder zijn Boeddhistische naam Niten produceerde zijn beroemd en behoren tot het Nationale kunst bezit van Japan en zijn in divers musea te bewonderen.

Musashi leefde in een van de meest turbulente tijden die Japan heeft gekend en was getuigen van de nationale eenwording onder de Togugawa familie die Japan bijna 300 jaar zou regeren. En voor de beoefenaren van Musashi sensei’s zwaard school Hyoho Niten Ichi Ryu is Musashi de grondlegger en een rolmodel.

Musashi zie hier over; “Er zijn veel mensen, ook onder degene die de krijgskunst bestuderen, die denken dat deze vaardigheden niet nuttig zijn in echte omstandigheden. Maar in feiten leid de juiste manier van bestuderen van krijgskunst tot het inzicht dat deze principes onder alle omstandigheden bruikbaar zijn. Het onderricht moet zo worden vorm gegeven dat deze principes in alle dingen tot nut zijn”.

In zijn latere jaren schreef hij een aantal verhandelingen over zwaardvechten – de meest bekende is de eerder genoemde Go Rin no Sho (het boek van de vijf ringen). De oorspronkelijke versie werd door gegeven aan zijn leerlingen maar is verloren gegaan. Een kopie die geschreven was voor Hosokawa Tadatoshi is nog steeds in het bezit van de Hosokawa famlie. Musashi sensei stierf op 19 mei 1645 – met achterlating van een onvergetelijke erfenis van een man die vaak omschreven is als de beste zwaardvechter van Japan.

Kajiya-soke

Op 24 november 2013, werd Kajiya Takanori sensei officieel benoemd door zijn voorganger als 12de soke van de hyoho niten ichi ryu. Bij die ceremonie werd hem de Jisso Enman no bokuto, het oorspronkelijke houten zwaard van Musashi sensei overhandigd. En het bij behorend certificaat van volledige overdracht (menkyo kaiden).

Kajiya soke onderricht in zijn eigen dojo en verzorgt lessen over de hele wereld aan een groeiende groep toegewijde leerlingen.

De twee hemelen die samen komen

Hyōhō Niten Ichi-ryū (兵法二天一流) kan vrij worden vertaald als “de School van de strategie van twee hemelen die samen komen”. De school (ryu) wordt van generatie op generatie doorgegeven.

Hier volgt een lijst van hoofdmeesters vanaf de tijd van Musashi sensei tot de huidige generatie onder leiding van Kajiya soke.

1 Miyamoto Musashi Fujiwara geen Genshin (oprichter) 1584-1645
2 Terao Kyumanosuke Nobuyuki 1621-1688
3 Terao Kyoemon Katsuyuki 1673-1747
4 Yoshida Josetsu Masahiro 1713-1747
5 Santo Hikozaemon Kiyohide 1756-1831
6 Santo Hanbei Kiyoaki 1792-1858
7 Santo Shinjuro Kiyotake 1824-1909
8 Aoki Kikuo Hisakatsu 1886-1969
9 Kiyonaga Tadanao Masazane 1919-1976
10 Imai Masayuki Nobukatsu 1915-2006
11 Iwami Toshio Harukatsu 1948-
12 Kajiya Takanori (huidige hoofdmeester) 1957-

Als u hyoho niten ichi ryu kenjutsu wilt beoefenen kunt u op de link klikken om de officiële door soke erkende dojo’s te vinden. Adverteren dojo’s met de naam hyoho niten ichi ryu en ze bevinden zich niet op deze lijst dan zijn ze niet erkend door Kajiya Soke de 12de hoofdmeester van de school en adviseren wij u deze te vermijden.

Join our group on Facebook